Salata cu cușcuș
Course: Pranz, Cina40
minute472
kcalBeneficii Nutriționale
Salata cu cușcuș se prepară rapid și poate substitui un prânz delicios. Cușcușul are un conținut mai ridicat de carbohidrați simpli, care pot fi transformați rapid în energie, spre deosebire de carbohidrații complecși.
Cu toate acestea, cușcușul constituie o sursă mai scăzută de grăsimi decât orezul sau quinoa, fiind, totodată, mai bogat în proteine decât orezul alb sau cel brun. Pe lângă toate acestea, un alt avantaj al cușcușului rezidă din timpul scăzut de preparare care face ca această salată să poată fi gătită într-un timp foarte scurt.
Cușcușul este obținut din semola (făină de grâu dur), fiind specific bucătăriei din regiunea Orientului Mijlociu și Nordul Africii. Acesta este un aliment versatil care poate fi integrat cu ușurință în salate, dar poate fi servit și alături de preparate din carne sau legume.
Profilul nutrițional pentru 150 gr de cușcuș este reprezentat de conținutul bogat de cupru (0,4 mg/47% din DZR) cu rol în metabolismul energetic, seleniu (32 mcg seleniu/ 57% din DZR) care are un rol major în procesul de refacere a membranelor celulare afectate în urma unui efort fizic intens și în reducerea inflamației, dar și de prezența vitaminelor B5 (2.2mg/ 43% din DZR) care susține producerea de energie, și niacină (6mg/38% din DZR) care contribuie la funcționarea optimă a sistemului nervos, printre alte beneficii. De asemenea, 100 gr de cușcuș conține nouă aminoacizi esențiali (care nu pot fi sintetizați în organism) și doi aminoacizi condiționat esențiali (histidină, tirozina – aminoacizi care pot fi sintetizați în organism, dar necesită suplimentare).
Aportul de vitamine și minerale este completat de restul ingredientelor. Pătrunjelul vine la pachet, pe lângă un conținut ridicat de fier (3,7 mg/ 60 gr), cu un ansamblu variat de vitamine – vitamina A (beta-carotenul – precursor al vitaminei A), vitamina K și vitamina C, care îi oferă importante proprietăți antioxidante și un rol major în regenerarea celulară, creșterea imunității și a rezistenței la efort. Proprietățile antiinflamatoare oferite, în special, de vitamina C pot interveni în procesul de refacere după depunerea unui efort fizic intens sau în recuperarea în cazul accidentărilor. De asemenea, vitamina C intervine în formarea colagenului, pe lângă funcțiile de menținere a sănătății pielii, vaselor de sânge și oaselor.
Roșiile uscate reprezintă, de asemenea, o buna sursă de antioxidanți, în special licopen (solubil în grăsimi) care este folosit pentru remedierea problemelor privind tensiunea arterială, mai multe tipuri de cancer, colesterolul și degenerarea musculaturii datorită vârstei, însă nu exista dovezi științifice clare privind rezultatele utilizării acestuia în tratamentul bolilor. Roșiile uscate la soare dispun de o cantitate mai ridicată de licopen decât roșiile proaspete sau cele conservate. De asemenea, acestea reprezintă și o sursă bogată de fibre (12 gr fibre/100 gr roșii uscate). Profilul nutrițional al roșiilor uscate include cantități semnificative de minerale (fier, potasiu, magneziu, cupru) și vitamine (vitamina C, tiamina, niacină, vitamina K), într-o concentrație mai mare în raport cu aceeași cantitate de fructe proaspete.
Cu toate acestea, procesul de uscare a roșiilor determină o concentrare a cantității de zahar si sare, crescând, totodată, numărul de calorii, impunând consumul acestora cu moderație.
Ingrediente
100 gr cuscus
50 gr rosii uscate
30 gr patrunjel frunze
50 gr brânză telemea light
O lingurita de ulei de măsline
5 ml zeama de lamaie
Sare după gust
Instructiuni
Se fierbe cușcușul timp de aproximativ 3-5 minute. O cană de cușcuș necesita o cană de apă. După ce apa a început să fiarbă, se adaugă cușcușul (puteți adăuga în apă și o lingură de ulei sau puteți folosi supa de pui, însă vor creste numărul de calorii și procentul de lipide). Dați focul la minim si mai lăsați încă 3-5 minute, timp în care se amestecă cu o furculiță pentru a obține o consistență mai pufoasă a preparatului.
O altă modalitate de preparare a cușcușului este opărirea acestuia, prin adăugarea apei clocotite peste cușcuș si acoperirea acestuia cu un capac. Se lasă la înmuiat timp de aproximativ 20-30 de minute.
Cât timp se răcește cușcușul, se toacă pătrunjelul și se mărunțesc restul ingredientelor.
Se amesteca cușcușul răcit cu pătrunjelul, brânza telemea, roșiile uscate, se adaugă uleiul de măsline și zeama de lămâie si se pune sare după gust.
Valori nutriționale 1 porție
- Calorii 472 kcal
- Proteine 24 g
- Carbohidrati 64 g
- Lipide 12 g